× Ervaringen over zwanger raken, zijn en geboorte als je hypothyreoïdie hebt.

Zwangerschap met cytomel

 • Josine
 • Onderwerp Auteur
 • Offline
 • Nieuw lid
 • Nieuw lid
Lees meer
8 jaren 10 maanden geleden #8675 door Josine
Zwangerschap met cytomel werd gestart door Josine
Hallo

Ik vraag me iets af. Sinds bijna een jaar slik ik cytomel. Voor de cytomel gebruikte ik alleen thyrax. Heb twee zwangerschappen gehad en voelde me vanaf begin af aan heel slecht. Nu zouden we mss wel een derde willen maar zo'n beroerde zwangerschap zien we voor mij niet zitten. Tijdens de zwangerschappen moesten mijn dosis ook erg verhoogd worden. Ik begon met 175 en eindigde tegen de 300mcg thyrax. Sinds ik met cytomel erbij ben begonnen voel ik me veel beter. Dan zou ik wel een derde zwangerschap aan kunnen.

In de bijsluiter staat dat het met een zwangerschap gewoon gebruikt kan worden. Alleen heb ik ook gelezen in andere fora dat je juist met cytomel moet stoppen omdat men niet weet wat de fluctuaties van T3 met de foetus doet. Ik slik het wel twee keer per dag maar dan nog hou je natuurlijk fluctuaties. Door cytomel gebruik daalt je Ft4, terwijl je tijdens een zwangerschap juist een hoge Ft4 wilt hebben voor de ontwikkeling van de hersenen etc.

Zelf zijn mijn waardes nu TSH: 0,03 (idd erg laag, maar geen hyperklachten) en Ft4 18,5.

In de Ft4 zit dus nog wel wat ruimte als je kijkt naar trimesterafhankelijke waardes.

Weten jullie wat de huidige adviezen zijn mbt cytomel. Ik vind het zo raar dat bij dit medicijn in de bijsluiter staat dat je het mag gebruiken tijdens zwangerschap terwijl er bij andere medicijnen zo voorzichtig mee omgegaan wordt terwijl je die eigenlijk prima kunt gebruiken want er zijn nooit negatieve bijwerkingen gevonden. Moet je de bijsluiter dan geloven?

Met cytomel wil ik nog wel nadenken over een zwangerschap, maar zonder ben ik snel uitgedacht.

Alvast bedankt voor het meedenken!

Gelieve Inloggen om deel te nemen aan het gesprek.

Lees meer
8 jaren 10 maanden geleden #8676 door prutser
Beantwoord door prutser in topic Zwangerschap met cytomel
Hallo Josine,

Nee, je moet de bijsluiter niet geloven. Die is zwaar verouderd.

Zoals je zelf al aangeeft bestaat er gerede twijfel over de veiligheid van Cytomel tijdens de zwangerschap door de grote T3-fluctuaties die door Cytomel ontstaan. Het is dus onverantwoord om Cytomel te gebruiken als je zwanger bent, hoe vervelend dat ook is voor jouzelf.

Gelieve Inloggen om deel te nemen aan het gesprek.

Lees meer
8 jaren 10 maanden geleden #8685 door Kiek
Beantwoord door Kiek in topic Zwangerschap met cytomel
Hallo Josine,

Fijn dat de Cytomel zo goed helpt!
Om met de deur in huis te vallen: Cytomel moet inderdaad gestopt worden voordat je aan een zwangerschap begint.

Je verwarring is begrijpelijk, en wordt veroorzaakt door een foute patiëntenbijsluiter, waarin staat:
"Cytomel kan, voor zover bekend, zonder bezwaar worden gebruikt tijdens de zwangerschap."

Deze informatie is oud en pertinent onjuist.
Helaas mogen bijsluiters niet zomaar gewijzigd worden. Daarvoor moet eerst onderzoek gedaan worden, en dat kost geld. Dat heeft niemand.
De laatste jaren zijn de bijsluiters toch een heel klein beetje aangepast aan de kennis van dat moment.

Als je de 'professionele' bijsluiter leest van Cytomel staat daar gelukkig:
"Als een zwangerschap is gepland of bevestigd dient de omzetting van liothyronine naar thyroxine zo snel mogelijk te worden geïnitieerd."
Dat wil dus zeggen dat de dosering met T3 snel aangepast moet worden naar een dosering met T4.

En in de richtlijn van internisten staat:
"Op grond van theoretische overwegingen wordt het gebruik van T4/T3- combinatietherapie tijdens zwangerschap nadrukkelijk ontraden."
Dit is een duidelijke boodschap.

Gebruik van liothyronine/Cytomel/T3 veroorzaakt een onnatuurlijke verhouding van FT4 en T3 en andere schildklierhormonen bij de moeder. Zo verlaagt bijvoorbeeld de FT4 omdat er minder FT4 nodig is om er T3 van te maken.
Daarnaast is er door de liothyroine/Cytomel/T3 een sterke toename van onnatuurlijke niveau-wisselingen van FT4, T3 en andere schildklierhormonen over 24 uur.

De embryo in ontwikkeling moet in ruime mate kunnen beschikken over de FT4 van de moeder, waarbij de moeder een normale schildklierhormoon-verdeling heeft met een normaal schildklierhormoon- ritme.
Men kan aannemen dat dit een voorwaarde is voor een goede hersenontwikkeling. Dit geldt eveneens voor de evenwichtige afstelling van de verschillende hormonen in de hersenen van de embryo.

Stel je voor dat een kind later last krijgt van waardeloze waarden, omdat de TSH niet goed reageert op schildklierhormonen, of andersom, of omdat de plaatselijke omzetting van FT4 in T3 niet zo lekker werkt, omdat de moeder tijdens de zwangerschap liothyronine gebruikte.

Stop een jaar met de Cytomel. Voor de meeste moeders viel dit reuze mee.
Je weet immers ook dat je na de zwangerschap weer opnieuw kunt starten.

Met vriendelijke groet,
Kiek
De volgende gebruiker (s) zei dank u: Josine

Gelieve Inloggen om deel te nemen aan het gesprek.

 • Josine
 • Onderwerp Auteur
 • Offline
 • Nieuw lid
 • Nieuw lid
Lees meer
8 jaren 10 maanden geleden #8743 door Josine
Beantwoord door Josine in topic Zwangerschap met cytomel
Ik weet wel uit ervaring dat het me niet mee zal vallen. Meestal moest ik rond de 12e week eigenlijk al minder gaan werken. Alleen pruts je toch weer langer aan. Dat is iets wat je niet graag doet, maar misschien moet ik me daar maar wel op tijd aan toegeven. Aan de andere kant is het maar 9 maanden nu en net wat je zegt, ik kan direct beginnen na de bevalling. Na de laatste zwangerschap slikte ik nog geen cytomel.

Gelieve Inloggen om deel te nemen aan het gesprek.

 • Josine
 • Onderwerp Auteur
 • Offline
 • Nieuw lid
 • Nieuw lid
Lees meer
7 jaren 9 maanden geleden #12230 door Josine
Beantwoord door Josine in topic Zwangerschap met cytomel
Het is al een tijdje geleden dat ik iets geschreven heb hier. Wij hebben besloten dat we voor een derde kindje gaan. Ik ben verhuisd en heb een andere huisarts daardoor. Een paar weken geleden toen de spiraal eruit ging, heb ik met haar overlegd over de medicijnen en ze heeft de bijsluiter van cytomel (inmiddels vernieuwd) gelezen. We hebben afgesproken dat zodra ik weet dat ik zwanger ben, dat ik haar direct bel en dat de cytomel omgezet gaat worden en verhoging behorende bij de zwangerschap. Spannende fase toch weer.

Gelieve Inloggen om deel te nemen aan het gesprek.

Tijd voor maken pagina: 0.056 seconden
Gemaakt door Kunena