× Welkom op het SON forum!

Vertel ons wie je bent, wat je doet, vertel ons over je aandoening of waarom je op het forum bent. Onderwerpen die verder gaan als "voorstellen" worden verplaatst naar het daarvoor bestemde onderwerp.

Voorstellen en vraag Hashimoto en sporten

  • anitavddrift
  • Onderwerp Auteur
  • Offline
  • Nieuw lid
  • Nieuw lid
Lees meer
5 jaren 9 maanden geleden #12719 door anitavddrift
Voorstellen en vraag Hashimoto en sporten werd gestart door anitavddrift
Tien jaar geleden is bij mij hashimoto vastgesteld. Ik ben nu bijna 52 en sinds 3 sport ik. Eerst via de fysiotherapie en nu bij een sportschool. Ik heb gelezen dat bij hashimoto krachttraining beter wordt verdragen dan duurtraining. Ik ben dit gaan uitproberen. In het begin begon ik met lopen op de band en fietsen. En lichte krachttraining.Daar werd ik zo moe van dat ik twee dagen de trap niet op kon. Ik heb toen, na het lezen over krachttraining en duurtraining ivm hashimoto, het fietsen achterwege gelaten. En wat meer krachttraining. Daardoor ontstonden bij mij veel spier- en gewrichtspijnen vooral de spieren onderin mijn rug gingen protesteren omdat min 3 onderste rugwervels redelijk versleten zijn. Daarvoor kreeg ik oefeningen voor de stabilisatiespieren. Klachten van mijn heup werden aangepakt door specifieke oefeningen om de spieren van mijn heup sterker te maken.
Om een lang verhaal kort te houden:
Ik begin de training met rustige rek- en strekoefeningen, daarna duurtraining (kort) en daarna lichte krachttraining en ik eindig met touwtjespringen: een combi van kracht- en duurtraining. Daarnaast krijg ik 1x per 5 weken bindweefselmassage. Dat zorgt dat ik 2x in de week sporten kan volhouden. Wel moet ik blijven luisteren naar mijn lichaam. Helaas merk ik pas een dag of twee later pas op ik over mijn grens ben heen gegaan. En Afvallen lukt niet echt. Maar ik ben al blij met dat ik redelijk soepel blijf en mijn uithoudingsvermogen niet slechter wordt.

Ik vraag mij af of er hier mensen zijn die hun ervaringen ivm sporten met mij willen delen.

Anita

Gelieve Inloggen om deel te nemen aan het gesprek.

Lees meer
5 jaren 8 maanden geleden #12720 door leblanc
Beantwoord door leblanc in topic Voorstellen en vraag Hashimoto en sporten
Beste Anita,

Hangt van een aantal factoren af. Hoe goed ben je ingesteld? Voor goede spierkracht is voldoende T3 nodig, die haal je normal uit de T4.
Post ook de meest recente schildklierwaarden.
Zelf kon ik nooit goed sporten op Thyrax (T4) alleen, pas na toevoeging van een beetje T3 ging het snel beter.
Ik ben een hardloper en heb 3 marathons gelopen. Mijn schildklier is niet meer in leven, na 2x radioactief jodium gehad te hebben.

Groet
Harm

Gelieve Inloggen om deel te nemen aan het gesprek.

  • anitavddrift
  • Onderwerp Auteur
  • Offline
  • Nieuw lid
  • Nieuw lid
Lees meer
5 jaren 8 maanden geleden #12721 door anitavddrift
Beantwoord door anitavddrift in topic Voorstellen en vraag Hashimoto en sporten
Beste Harm,

Bedankt voor je bericht! Mijn waarden zijn:
Datum: begin maart jl.
T4 20,9
T3 4,8
TSH 1,3
Vit.D 67 (eind winter)
B12 578
Medicatie: Euthyrox
leeftijd: 52
overgang al lang voorbij: menopauze al 4 jaar.

Er is, neem ik aan een verschil tussen oorzaken langzame schildklier. Als ik het goed begrijp dan is jouw (te snelle) schildklier platgelegd door radioactief jodium. Dan moet je weer opbouwen tot een voor jou acceptabele waarde.

Ik maak zelf anti-stoffen aan tegen mijn schildklier. Mijn schildklier doet het nog maar werk te traag: auto-immuunziekte. Een balans vinden is moeilijk vanwege het feit dat mijn schildklier soms een klein beetje hormoon afgeeft en soms wat meer. Althans zo heb ik het begrepen van een specialist.

Overigens heb ik binnen 3 weken weer, sinds jaren, een afspraak met een goede specialist in het LUMC. Ik vraag hem óf mijn schildklier het nog doet en of hij dat kan zien aan de bloedwaarden. En ik vraag hem over die T3 waarden.

Mijn broer heeft de ziekte van crohn, ook een auto-immuunziekte. Het komt vaker voor dat er een andere auto-immuunziekte de kop op steekt. Ook daar vraag ik naar. Want in mijn bloedwaarden, gemeten in opdracht van huisarts, bleek de ontstekingswaarde iets verhoogd te zijn, alsook een hoger eiwitgehalte in ontlasting. Dit kan dus wijzen op een andere auto-immuunziekte, helaas.
Wat weer de moeheid en spierklachten zou kunnen verklaren. Pffff!!! Het moet maar gauw lente worden, warmer en zo!

Maar ik blijf bewegen: elke dag rustig voor de tv: Nederland Beweegt. En twee keer per week sportschool ook rustig, soms een keer maar dan doe ik weer extra via Nederland Beweegt. Helpt wel, ben dan wat soepeler maar dat duurt niet lang: soms een dag soms een paar uur. Het lijkt wel alsof mijn spieren wel opgerekt worden, bij warmte makkelijker, maar na het sporten weer even hard zich weer intrekken. Dit geeft na één a twee dagen pijn. Is geen spierpijn, dat verschil ken ik.
Waarna ik de volgende keer weer van voren af aan kan beginnen. Hééél langzaam wordt ik in zijn geheel wel soepeler. Maar dat kost wel veel energie. Zo aan het eind van de winter valt dat niet mee.
Groeten,

Anita

Gelieve Inloggen om deel te nemen aan het gesprek.

Lees meer
5 jaren 6 maanden geleden #12726 door leblanc
Beantwoord door leblanc in topic Voorstellen en vraag Hashimoto en sporten
Beste Anita,

Schildklierwaarden lijken goed, Ik neem aan dat het de vrije T3 betreft (ref waarde 4-7, per lab verschillend)
Je kan nog wel iets ophogen vooral om te kijken of het sporten dan beter gaat.

Zolang het autoimmuun process nog aan de gang is zal het instellen moeilijk blijven.
De euthyrox zal de schildklier wel wat tot rust brengen, gewoon rustig blijven sporten en goed naar je lichaam luisteren.

Groet
Harm

Gelieve Inloggen om deel te nemen aan het gesprek.

Tijd voor maken pagina: 0.061 seconden
Gemaakt door Kunena