apotheek verandert medicatie

  • margreetvandam
  • Onderwerp Auteur
  • Offline
  • Nieuw lid
  • Nieuw lid
Lees meer
8 jaren 1 maand geleden #8496 door margreetvandam
apotheek verandert medicatie werd gestart door margreetvandam
De laatste tijd heb ik een paar maal aanvaringen met de apotheek gehad en vroeg me af of anderen dat ook wel eens is overkomen?
Van de endocrinoloog heb ik een herhalingsrecept voor een heel jaar gekregen. De precieze afstemming moet nog uitgedokterd en hij wil niet elke keer een andere hoeveelheid voorschrijven maar wachten tot we exact weten wat de uiteindelijke hoeveelheden worden.
De apotheek mag maar per 3 maanden meegeven maar nu is al een paar keer voorgekomen dat ze op eigen houtje op het herhalingsrecept een andere hoeveelheid of type tablet neerzetten.
Voor de Thyrax had de endocrinoloog voorgeschreven per dag 4 tabletten van 25mcg Thyrax zodat je gemakkelijker de hoeveelheid kan wijzigen. Bij de 2e afhaal voor 3 maanden kreeg ik ineens tabletten mee van 100 mcg en ze hadden dat ook op het recept veranderd. Het kostte heel wat moeite om toch die 4x 25mcg mee te krijgen.
De afgelopen keer was de 12,5 mcg Cytomel (T3) niet op tijd geleverd en als noodoplossing hadden we afgesproken dat ik tijdelijk tabletten van 25 mcg zou krijgen tot de 12,5 mcg er weer zou zijn. Toen ik het afhaalde bleek dat weer het recept was veranderd en ik voortaan altijd 25 mcg zou gaan krijgen. Volgens hen mogen ze van de verzekering niet zo'n tijdelijk tablet meegeven maar moet dat steeds per 3 maanden gelijk zijn. Hele discussie natuurlijk en ik ga maandag de verzekering zelf maar eens bellen hoe dat zit.
Bij thuiskomst bleek ook nog eens dat op het herhaalrecept voor Thyrax ipv dagelijks 4x 25 mcg nu ineesn 3,5x 25 mcg was gezet. Daar moet ik maandag ook weer over gaan bellen. Dit is toch bizar? Sinds wanneer bepaalt de apotheek op eigen houtje wat de medicatie moet zijn? Hebben anderen ook wel eens zulke rare fratsen met hun apotheek gehad?
Margreet

Gelieve Inloggen om deel te nemen aan het gesprek.

Lees meer
8 jaren 1 maand geleden #8505 door Admin
Beantwoord door Admin in topic apotheek verandert medicatie
Hoi Margreet,

Dat is weer eens een ander soort aanvaring....

Er zijn inderdaad wel wettelijke voorschriften over hoeveel tabletten je mag meekrijgen. Bedoeld voor het voorkomen van verspilling in het algemeen. Veel mensen blijken eerder te stoppen met de medicatie, al dan niet op voorschrift en al deze pillen worden dan weggegooid.
Volgens mij kan de arts ook niet meer dan 3 maanden voorschrijven, maar wel een aantal keer aangeven dat het herhaald mag worden. In totaal kan het dan voor een jaar worden voorgeschreven.

Ik geloof dat per tablet de 100 mcg relatief goedkoper is dan de 25 mcg, maar het is echt centenwerk.
De 4x25 mcg kost 0.09 (Thyrax en generiek gelijk) en de 100 mcg kost 0,04 cent. voor Thyrax en 0,03 voor generiek. *

De Cytomel is een ander verhaal. De 12.5 mcg is nog niet officieel op de markt en kan alleen via speciale formulieren (aanvraag via de arts) worden geleverd. De 25 mcg is wel geaccepteerd en goed beschikbaar.
Het is trouwens ongebruikelijk om met Cytomel te starten als je nog niet stabiel bent ingesteld. het maakt het alleen maar moeilijker om dat voor elkaar te krijgen met al die T3 er tussen door. Door aanpassingen van je T4 dosering zou 'officieel' ook de dosering T3 moeten aangepast, omdat deze wordt voorgeschreven volgens geadviseerde verhoudingen T4:T3.
Dat je niet een paar pillen 25 mcg mee zou mogen geven lijkt me onzin en eerder lastig in de administratie te verwerken.
De 12.5 mcg kost 0.63 per tablet en de 25 mcg 0.64 per stuk. *

Zelf bestel ik elke 3 maanden welke tabletten ik nodig heb. Ze laten de huisarts dat recept ondertekenen. Ik kan zelf (Mediq apothekers) aangeven als er dosiswijzigingen zijn, juist omdat ik vaak nieuwe combinaties wil hebben om zo min mogelijk tabletten te hebben. Een strip blauwen hou ik achter de hand om(snel en tussentijds) bij te kunnen sturen.
Het vergde wel wat uitleg, maar heeft mijn apotheek het in ieder geval geaccepteerd. Blijkbaar hebben ze goede afspraken met de huisartsengroep; ze zitten ook in hetzelfde pand. De huisarts weet dat ik (lees de endocrinoloog) nog steeds 'rommel' met de dosering.

Wat het wisselen van merk betreft: nooit doen. Lees meer hierover op de website: Preferentiebeleid .
Binnen hetzelfde merk kan het op zich geen kwaad te wisselen van tabletten/sterkten.

Heb je met de apotheker overlegd over de samenstelling tabletten voor je dosering of met de assistente? Misschien kan je met de apotheker zelf wel tot goede afspraken komen. Hij is er ook bij gebaat dat je geen tabletten (en hun werk) verspilt als je elke keer een nieuwe recept moet afhalen als je dosering wordt aangepast.

* Dit zijn de vergoedingen die zijn vastgesteld voor de medicatie. www.medicijnkosten.nl
De volgende gebruiker (s) zei dank u: margreetvandam

Gelieve Inloggen om deel te nemen aan het gesprek.

  • margreetvandam
  • Onderwerp Auteur
  • Offline
  • Nieuw lid
  • Nieuw lid
Lees meer
8 jaren 4 weken geleden #8586 door margreetvandam
Beantwoord door margreetvandam in topic apotheek verandert medicatie
Dank voor het uitgebreide antwoord, dat maakt een en ander nog weer wat duidelijker. Ik reageer wat laat omdat ik de afgelopen dagen nogal veel op mijn bordje had. Mijn intentie was om eens met de verzekering te bellen of het klopt dat zij niet accepteren dat je blijvend 4 tabletten van 25mcg krijgt ipv 1 tablet 100mcg. Is er nog niet van gekomen, op een of andere manier stel ik telefoontjes altijd uit. Blijkbaar lijd ik ook nog aan een lichte bel-fobie ...

Dat Cytomel gebeuren is inderdaad allemaal erg raar verlopen. Daarom ben ik toen ook van huisarts veranderd en voor verdere behandeling bij professor Henneman terechtgekomen. Ik gebruikte toen al een paar maanden Cytomel met opzienbarend goed resultaat dus dat ga je dan niet weer afpakken. Bovendien was na 10 jaar nog steeds geen instelling gevonden die zowel goede cijfertjes gaf alsook goed functioneren.

Wisselen van merk heeft bij mij eigenlijk nooit enig merkbaar effect. Gelukkig maar, dan is daar in elk geval niet ook nog eens gedoe over. Het zal allemaal inderdaad wel voornamelijk een geldkwestie zijn. Op zich prima dat apotheek en verzekeraar in de gaten houden dat de kosten niet onnodig oplopen. Wat mij in deze verontrust is dat de apotheek op eigen houtje de hoeveelheid medicatie aanpast zonder enig overleg met de arts. Dat zou toch niet mogelijk moeten zijn.

Gelieve Inloggen om deel te nemen aan het gesprek.

Lees meer
8 jaren 4 weken geleden #8587 door Admin
Beantwoord door Admin in topic apotheek verandert medicatie
Een hekel aan bellen... heel herkenbaar. Zeker met zo'n wattenhoofd blijft er ook nog eens veel niet hangen of vergeet je veel te zeggen/vragen.
Ik geef de voorkeur aan email. Dan heb je de tijd om je verhaal op te stellen en het antwoord kan je nalezen en opslaan/onthouden.
De volgende gebruiker (s) zei dank u: margreetvandam

Gelieve Inloggen om deel te nemen aan het gesprek.

Tijd voor maken pagina: 0.081 seconden
Gemaakt door Kunena