× Om uw onderwerp goed onder de aandacht te brengen, is het raadzaam om zo zorgvuldig mogelijk te zijn in de omschrijving en uw vraag zo duidelijk mogelijk te formuleren.

Erg hoog TSH ,erg laag FT4

 • pga
 • Onderwerp Auteur
 • Offline
 • Nieuw lid
 • Nieuw lid
Lees meer
8 jaren 5 maanden geleden #12173 door pga
Erg hoog TSH ,erg laag FT4 werd gestart door pga
Dag allen,

Hoor zojuist van mijn huisarts ,die adhv wat vage klachten van mij ,ook passend bij schildklierproblemen,dat ik een hoog TSH heb van 100 en een erg laag FT4 van 1,5.
Als ik zo rond lees her en der ,dan zit ik met mijn waardes erg extreem.
Kan pas over 5 dagen weer bij de ha op visite komen .De plaatsvervangende ha was gelukkig zo goochem om dit lab te laten prkken ,daar ik al langer met klachten rondloop blij met deze ''second opinion''.

Is er een idee te geven van wat ik hieruit mag opmaken?
MijnB12 en D waren goed.
Alvast bedankt.

Gelieve Inloggen om deel te nemen aan het gesprek.

Lees meer
8 jaren 5 maanden geleden #12174 door teun
Beantwoord door teun in topic Erg hoog TSH ,erg laag FT4
Waarom begint de huisarts als hij deze uitslagen vermeld niet gelijk met schildklierhormoon en moet je wachten tot je weer op het spreekuur kunt komen. Je kunt echt starten zonder dat hij je weer gezien heeft.
Met deze waarden moet je echt zo snel mogelijk starten. Voordat de medicatie zijn werk doet ben je alweer een hele tijd verder.
Misschien zou je alsnog terug kunnen bellen en te vragen om een recept zodat je morgenvroeg nuchter al medicatie kint nemen. Hierna in ieder geval een half uur wachten met eten en drinken van koffie o.d. Om de medicatie zo goed mogelijk op te kunnen laten nemen.
Succes.

Gelieve Inloggen om deel te nemen aan het gesprek.

 • pga
 • Onderwerp Auteur
 • Offline
 • Nieuw lid
 • Nieuw lid
Lees meer
8 jaren 5 maanden geleden #12175 door pga
Beantwoord door pga in topic Erg hoog TSH ,erg laag FT4
Bedankt voor de reactie.

Misschien wil hij eerst vervolglab doen?

Waar duiden zulke waarden overigens meestal op qua oorzaak ,las dat een hoog TSH op zich niet altijd wat zegt ,maar ook kan betekenen dat het probleem al zolang bestaat dat er een uitputtende hoeveelheid TSH wordt aangemaakt om de boel maar weer op gang te kunnen krijgen.
Hoe lang duurt het trouwens op zich voordat medicatie begint te werken?

Gelieve Inloggen om deel te nemen aan het gesprek.

Lees meer
8 jaren 5 maanden geleden #12176 door teun
Beantwoord door teun in topic Erg hoog TSH ,erg laag FT4
Als alleen de tsh afwijkend is, d.w.z wel verhoogd en de t4 goed dan is het een ander verhaal. Maar zo'n hoog TSH in combinatie met zo'n lage t4 moet echt behandeld worden met levothyroxine, welk merk dan ook.
Wanneer je kunt verwachten dat je iets merkt van de medicatie is verschillend, maar voor je iets merkt duurt zeker, minimaal een aantal dagen maar dan ben je er echt nog lang niet. Je kunt enige verbetering verwachten maar je zult veel geduld moeten hebben.
Na ongeveer 6 weken opnieuw bloedprikken is normaal, pas dan kan er daadwerkelijk gekeken worden welk effect deze dosering op je heeft. Jou waardes moeten heel wat veranderen dus ga er maar van uit dat je er dan nog lang niet bent, hopelijk al wel een positieve verandering merkbaar.
Hierna zal aan de hand van de bloeduitslagen, je gewicht, je leeftijd ( onder of boven 60 jaar) eventueel andere ziektes de medicatie steeds verhoogd worden tot je de laagnormale tsh waarde hebt bereikt en hoog normaal t4. Voor de TSH geldt voor de meeste medicijngebruikers rond 1-2.
Het instellen op de medicatie kan lang duren, maar ook dat hangt af van persoonlijke omstandigheden etc. Ik ben nu al 10 maanden bezig en nog niet goed ingesteld, voel me gelukkig wel een stuk beter, maar nog steeds niet lekker en snel moe. Maar heb doordat ik door een andere ziekte waarschijnlijk jarenlang doorgelopen zonder behandeling.

Het kan zijn dat de huisarts inderdaad ook nog andere dingen wil prikken, o.a. Anti TPO, waardoor er duidelijkheid komt of er sprake is van een autoimmuunziekte Hashimoto of niet, maar dat zou ook bij de volgende labronde kunnen terwijl de behandeling al is ingezet. Jammer dat het nu weekend is, voor jou behadeling een gemiste kans van een aantal dagen.
Misschien heb je er wat aan om je het weekend in te lezen op de normale behandeling hiervoor kun je heel goed kijken op www.NHG.org.
standaard schildklieraandoeningen. Dit zijn de richtlijnen voor de huisarts. (Ben niet handig in het invoegen van linken maar hoop dat je het zo kunt vinden.)
Dit heeft mij in ieder geval heel veel duidelijk en mondig gemaakt in de behandeling.
Ik kan me voorstellen dat je je met deze waardes hondsberoerd voelt en hoop dat je het weekend redelijk doorkomt maar als ik joi was hing ik maandag,orgen om 8 uur bij de huisarts aan de lijn. Behandeling is echt snel nodig. Sterkte.

Gelieve Inloggen om deel te nemen aan het gesprek.

 • pga
 • Onderwerp Auteur
 • Offline
 • Nieuw lid
 • Nieuw lid
Lees meer
8 jaren 5 maanden geleden - 8 jaren 5 maanden geleden #12177 door pga
Beantwoord door pga in topic Erg hoog TSH ,erg laag FT4

Ik kan me voorstellen dat je je met deze waardes hondsberoerd voelt en hoop dat je het weekend redelijk doorkomt maar als ik jou was hing ik maandagmorgen om 8 uur bij de huisarts aan de lijn. Behandeling is echt snel nodig. Sterkte.


Dank je.

Dat is het malle ,ik voel me de laatste maanden eigenlijk wel OK.Beetje moe,maar niet onprettig .Moeheid is me in dit seizoen bekend ,komt ook een beetje omdat ik altijd luchtweginfecties heb (al tig jaar verkouden s'winters etc) .Die blijven altijd hangen en gaan over in een soort dufheid door beestjes uit mijn neusbijholtes, die ik eigenhandig behandel met Augmentin....(en het werkt altijd weer) :P

Ook nu weer dit weekend ,kijken of die dufheid die nu eigenlijk alleen in mijn hoofd zit nou door die zoveelste infectie komt in de bijholtes ,of door die schildklierproblemen.
Ging naar de ha , omdat mijn bloeddruk laatse tijd rommelde(nooit last van) ,ik na 3 jaar weer eens een reeks verkoudheden had(ik had me 3 jaar geleden eens goed opgeladen met B12,dat hielp uitstekend ,dus hoopte er vanaf te zijn maar nee),duf en kouwelijk was,gewichttoename , ,maar vooral omdat mijn omgeving zei dat mijn ogen er anders uitzagen(viel me ook wat op,en dat kan natuurlijk met je schildklier te maken hebben).
Vanmiddag weer op de fiets gespongen en stuk gefietst.
Dus ik schrok wel van die labuitslagen,gezien mijn fysieke toestand.Je verwacht je wel even anders te voelen met een TSH van 100 en een FT4 van 1,5.
Laatst bewerkt 8 jaren 5 maanden geleden door pga.

Gelieve Inloggen om deel te nemen aan het gesprek.

Lees meer
8 jaren 5 maanden geleden #12178 door teun
Beantwoord door teun in topic Erg hoog TSH ,erg laag FT4
Dat je dan nog zo voelt is een prettige bijkomstigheid. Mogelijk heeft dat te maken met het al dan niet langdurig bestaan van de aandoening, daar heb ik geen idee van. Ik had in vergelijk met jou betere waardes maar was echt heel beroerd, moest als ik met de hond wandelde i.v.m. heel lage hartactie en duizelig worden regelmatig langs de kant gaan liggen om weer verder te kunnen. Dat was voor mij het moment om naar de ha te gaan omdat ik doodsbang was en vond dat dat niet meer bij mijn fibromyalgie hoorde. Was al jaren moe en dacht dat bij de fibro hoorde.
Bij de huisarts was ik donderdags, kon gelijk bloedprikken ' avonds en de volgende morgen om 10 uur werd ik gebeld met de uitslag en dat er een recept lag bij de apotheek. Kon gelijk beginnen met de medicatie. Zoals ik al zei, ben nu 10 maanden verder, mijn hart doet niet meer zo raar, mijn moeheid is minder maar kan het nog steeds niet een hele dag volhouden. Mijn bloedwaardes zijn ook nog niet op orde, maar als ik te snel omhoog ga met de medicijnen dan reageert mijn lichaam erop alsof ik juist hyper ben. Dus bereid je maar voor op een lange weg ook al wordt er door menig huisarts heel makkelijk over gedaan alsof je met een pilletje er weer bovenop bent. Is mij in ieder geval tegen gevallen.

Gelieve Inloggen om deel te nemen aan het gesprek.

Tijd voor maken pagina: 0.068 seconden
Gemaakt door Kunena