Welkom, Gasten
Gebruikersnaam: Wachtwoord: Onthoud mij
Om uw onderwerp goed onder de aandacht te brengen, is het raadzaam om zo zorgvuldig mogelijk te zijn in de omschrijving en uw vraag zo duidelijk mogelijk te formuleren.

Onderwerp: Nieuwe bloeduitslagen / hoe te interpreteren?

Nieuwe bloeduitslagen / hoe te interpreteren? 5 jaren 3 maanden geleden #9909

 • Curltje
 • Curltje's Profielfoto
 • Offline
 • Gast
 • Berichten: 3
Ik weet pas sinds kort dat ik hypothyreoïdie heb. Eind januari heb ik bloed laten prikken en was de TSH 5,9 en de T4 12.

Naar aanleiding daarvan ben ik begonnen met 0,025 mg Euthyrox. Ik voel me daar heel wisselend bij, meestal echter slap, krachteloos, moe en beroerd.

Vrijdag is er opnieuw bloed geprikt, de uitslagen daarvan waren TSH 3,1 en T4 15. Men vond dit bij de huisarts een goed teken.

Maar als ik kijk naar hoe ik me voel (ik voel me minder goed als vóór de behandeling met Euthyrox) en naar wat op de site van SON staat dan vraag ik me af of ik met deze waarden nou zo blij zou moeten zijn.

Niet dat ik hoop dat ik méér Euthyrox zal moeten gaan slikken; ik voel me er nu al zo belabberd bij dat ik daar eigenlijk helemaal niet op zit te wachten.

Verder was Cortisol geprikt, en die waarde was 0,43. Normaal, alleen was de cortisol veel te laat geprikt (om kwart voor 10). Er was mij van te voren niet gezegd dat deze tussen 8 en half 9 geprikt moest worden en toen ik om kwart voor 9 bij het lab was waren er 17 mensen voor me en was ik pas een uur later aan de beurt. In dat uur ben ik ook nog vrij actief geweest (boodschappen gedaan o.a.). Ik denk dus eigenlijk dat die Cortisol waarde niet serieus genomen kan worden. De Cortisol werd geprikt om te zien of de bijnieren goed zouden werken.

Wat is jullie gedachten hierbij?
The administrator has disabled public write access.

Nieuwe bloeduitslagen / hoe te interpreteren? 5 jaren 3 maanden geleden #9910

 • Dora
 • Dora's Profielfoto
Hallo Curltje,

Waarom heb je bloed laten prikken? Had je klachten?
Die waardes lijken mij helemaal niet zo verkeerd. Volgens mij is dat geen hypothyreoïdie, maar een subklinische. Naar ik heb begrepen is het advies om het dan eerst nog even aan te kijken en (nog) niet te starten met levothyroxine, zeker als er geen klachten zijn. Het zou nl. goed kunnen dat de schildklier zich vanzelf hersteld. Als je schildklier-medicatie gaat gebruiken is de kans op herstel volgens mij nihil. Ik schrijf 'volgens mij' omdat ik het allemaal niet zeker weet. Het is wat ik er over heb gehoord.
Ben je getest op Hashimoto? Als je dat nl. niet hebt, zou ik het persoonlijk zeker nog even aankijken.

grtjs Dora
Laatst bewerkt: 5 jaren 3 maanden geleden door Dora.
The administrator has disabled public write access.

Nieuwe bloeduitslagen / hoe te interpreteren? 5 jaren 3 maanden geleden #9963

 • Curltje
 • Curltje's Profielfoto
 • Offline
 • Gast
 • Berichten: 3
Hallo Dora,

Ja, ik had inderdaad klachten, waaronder vermoeidheid, snel koud en spierpijn. Ondanks dat mijn zus al járen schildklierpatient is heb ik dit niet direct met mezelf in verband gebracht, dus ik was toch nog - soort van - verbaasd toen ik de uitslag kreeg dat het om subklinische hypothyreoïdie of hypothyreoïdie ging.

De arts vertelde me daarbij dat het er op leek dat het bij mij niet subklinisch was, omdat ik klachten had die erop wezen en de grens tussen subklinisch en daadwerkelijke hypothyreoïdie bij iedereen anders ligt.

Al besef ik dat de waarden tegen een hypothyreoïdie aan schurken en de symptomen er op zouden kunnen wijzen vraag ik me af of ik door moet gaan met de levothyoroxine. Ik voel me nu minder goed al vóórdat ik er mee startte.

En verder: zouden de klachten (incl. het bloedbeeld) niet nog ergens anders op kunnen wijzen?

Gr. Curltje
The administrator has disabled public write access.

Nieuwe bloeduitslagen / hoe te interpreteren? 5 jaren 3 maanden geleden #9964

 • Dora
 • Dora's Profielfoto
Hallo Curltje,

Ja, het blijft allemaal heel moeilijk met die bloeduitslagen enzo. De een zegt zus en de ander zo. En dan is het kennelijk ook nog eens voor iedereen anders zoals jouw arts zegt......
Ikzelf zit eigenlijk in dezelfde situatie (subklinische hypothyreoïdie) en zou eventueel ook aan de levothyroxine moeten. Ik vind echter bij mijzelf de klachten nog niet zodanig dat ik daarvoor al levothyroxine zou willen slikken. Ik kijk het daarom nog heel even aan om te zien of het zich vanzelf herstelt en houd mijn bloedwaardes goed in de gaten.
Wel ben ik vit. D gaan slikken, want dat was bij mij laag.
Is daar bij jou ook op getest? En op vit. B12? Een tekort aan een van deze vitaminen zouden ook vergelijkbare klachten kunnen geven heb ik gehoord.
Het feit dat je je nu slechter voelt dan vóór je met medicijnen begon, zou dat er niet op kunnen duiden dat je inderdaad geen hypothyreoïdie hebt? Als de uitslagen voor iedereen anders zijn zoals jou arts zei, dan zou ik dit met hem overleggen. Misschien is er wel iets anders de oorzaak?

grtjs Dora
Laatst bewerkt: 5 jaren 3 maanden geleden door Dora.
The administrator has disabled public write access.

Nieuwe bloeduitslagen / hoe te interpreteren? 5 jaren 3 maanden geleden #9969

 • Curltje
 • Curltje's Profielfoto
 • Offline
 • Gast
 • Berichten: 3
Hallo Dora,

Ik kan me jouw aarzeling om te starten met levothyroxine goed voorstellen; ik had ook grote moeite om te starten na alle dingen die ik erover las op internet. Dat ik tóch ben begonnen is omdat mijn zus ook hypothyreoïdie heeft (met extreem hoge waardes) en ik het niet zover wilde laten komen.

Achteraf denk ik dat ik wellicht ook beter het nog even aan had kunnen zien. Maarja; ik wist toen nog niet dat ik me door de euthyrox zo naar zou gaan voelen.

Vitamine B12 ben ik zelf gaan slikken (2x per week 3000mcg) en op D ben ik niet geprikt.

Er was door de arts (telefonisch) gesuggereerd om het nog even een paar weken of maanden aan te kijken en dan opnieuw te prikken, maar ik overweeg toch een afspraak te maken. Ik heb nu ook veel last van hypoglyceamie en krachteloosheid (ik weet niet hoe ik het anders moet omschrijven; moe, slap, futloos) buiten de klachten die ik dus al had.

Groeten,

Judith
The administrator has disabled public write access.

Nieuwe bloeduitslagen / hoe te interpreteren? 5 jaren 3 maanden geleden #10011

 • SdHP
 • SdHP's Profielfoto
 • Offline
 • Gold
 • Berichten: 230
 • Ontvangen bedankjes 119
Hallo Curlje, Dora,

De afweging om wel/niet te gaan slikken hangt van een aantal zaken af. Hoe hoog is de TSH, zijn er klachten, hoe waarschijnlijk is het dat je (zeker bij familiaire belasting) uiteindelijk toch een klinische hypothyreoïdie ontwikkelt, is er een zwangerschapswens, etc... ?

Ik vind (hoop dat jullie Engels kunnen lezen en hopelijk beetje de onderbouwing?) de Europese richtlijn voor behandeling van subklinische hypothyreoïdie heel duidelijk.

www.karger.com/Article/FullText/356507

Wat betreft klachten: je kan na het starten met levothyroxine je ook tijdelijk slechter gaan voelen. Het lichaam moet zich als het ware aanpassen aan een nieuw en hoger schildklierhormoon niveau. Je vult met de tabletten een tekort aan en dat gaat soms met merkbare aanpassingen gepaard.
Laatst bewerkt: 5 jaren 3 maanden geleden door SdHP.
The administrator has disabled public write access.
Bedankt door: Curltje, Dora
Tijd voor maken pagina: 0.059 seconden
Gemaakt door Kunena