te lage dosering of te hoog?

  • hypohyper
  • hypohyper's Profielfoto Onderwerp Auteur
  • Offline
  • Nieuw lid
  • Nieuw lid
Lees meer
8 jaren 2 maanden geleden #12392 door hypohyper
te lage dosering of te hoog? werd gestart door hypohyper
Hai allemaal,

Vorige week heb ik mijn waardes weer eens laten prikken en nu ben ik helemaal het spoor bijster wat nu te doen. De HA wil mijn dosering verder verlagen maar ik twijfel er zwaar aan of dat de juiste beslissing is. Zou graag wat andere inzichten krijgen.

Ik, vrouw 30+, gezond gewicht, ben geboren zonder schildklier. Dus totaal ontbrekend, nooit gehad... Vroeger altijd torenhoge TSH...

De afgelopen 5 jaar heb ik probleemloos een dosering van 200 Euthyrox gehad zonder controles. Afgelopen najaar voelde ik me niet zo best en heb voor het eerst in jaren weer eens laten prikken. Daaruit bleek dat mijn TSH 0.04 en mijn FT4 26,5 was. Dosering te hoog dus. Dosering verlaagd naar 175.

Vier weken later bleek dat ik geopereerd moet worden en bij de POS gaf de anesthesist aan dat de laatst geprikte waardes niet goed genoeg waren om te opereren. Omdat dosering inmiddels verlaagd was, meteen opnieuw laten prikken met als resultaat een TSH van 0.06 en FT4 van 23. De anesthesist heeft voor deze waarden akkoord gegeven voor doorgaan operatie.

Twee weken daarna heb ik bij mijn HA opnieuw laten prikken vanwege de 6-weken termijn. TSH was gelijk gebleven met 0.06, FT4 was verder gedaald naar 21.2. Aangezien de HA dit nog steeds aan de hoge kant vond, heeft deze mijn dosering verlaagd naar 150. Die verdere verlaging komt hard aan. Ik voel me sloom en koud, echte hypo-signalen die ik met 200 nooit had.

Vorige week weer bij de HA laten prikken vanwege laatste 6-weken termijn op 150. TSH nu 0.12 en FT4 19.5. FT4 daalt dus nog steeds met 0.2 per dag. Ik hoopte eigenlijk terug te mogen op 175 maar in plaats daarvan wil de HA verder verlagen naar 125.
Omdat ik volgende week geopereerd wordt, er voor die tijd niet meer geprikt gaat worden en de anesthesist met veel slechtere waardes al akkoord heeft gegeven, heb ik aangegeven bij de HA dat ik een verlaging naar 125 niet zie zitten op dit moment en dat we een week of 3 na de operatie nog maar eens moeten prikken.

ik ben het ermee eens dat mijn TSH te laag is, maar is dit eigenlijk wel van belang als de overige waardes (ook FT3 en T3) goed zijn? Heeft TSH uberhaupt een nut als je geen schildklier hebt? Is er geen sprake van een onderliggend probleem met de hypofyse bijvoorbeeld?

Zolang de FT4 blijft dalen binnen het normale gebied, moet je dan wel met doseringen willen gaan rommelen om die TSH maar omhoog te krijgen? Gezien de maand herstelperiode na mijn operatie sta ik er sowieso niet echt om te springen om de dosering te verlagen.

Ik hoop echt dat er iemand me een duwtje in de goeie richting kan geven want voor mijn gevoel is de HA te erg gefocust op die TSH en wil ze alles op alles zetten om die op minimaal 0.4 te krijgen.

Ik zie enorm uit naar jullie reacties!

Gelieve Inloggen om deel te nemen aan het gesprek.

Tijd voor maken pagina: 0.057 seconden
Gemaakt door Kunena